Hiljaiset nurkat

Leikin ohjeet

Leikkialueella tarvitaan neljä nurkkaa, esim. huoneen nurkat. Ulkona "nurkat" voidaan merkitä repuilla tai ämpäreillä.

Nurkat nimetään joko numeroilla (1,2,3,4) tai jos käytössä on vaikkapa eri värisiä reppuja, niiden väreillä (sininen, punainen, vihreä ja keltainen nurkka). On tärkeää, että jokaisen tilan keskelle jääneen kanssa käydään vielä nurkkien nimet läpi rauhassa.

Yksi jää keskelle tilaa ja muut asettuvat nurkkiin, kuka minnekin. Keskelle jääneen silmät peitetään ja hän ryhtyy laskemaan hi-taas-ti kymmeneen. Laskeminen tapahtuu ääneen, riittävän lujaa, että muut leikkijät kuulevat sen, mutta toisaalta sopivan hiljaa, että laskija itse kuulee, mitä hänen ympärillään tapahtuu.

Sillä välin, kun keskellä oleva laskee kymmeneen, kaikkien nurkissa olevien täytyy vaihtaa nurkkaa - mahdollisimman äänettömästi!

Kun laskija pääsee kymmeneen, hän nimeää sen nurkan, jossa uskoo korviensa perusteella olevan leikkijöitä (pienten lasten kanssa voidaan myös sopia, että lapsi osoittaa sitä nurkkaa, josta kuuli ääniä). Kaikki, jotka ovat kyseisessä nurkassa tippuvat pois pelistä ja siirtyvät leikkialueen laitaan seuraamaan leikin jatkumista - huom! pelistä poispudonneiden on edelleen maltettava pysyä aivan hiljaa, jotta leikki voi jatkua!

Keskellä olija laskee uudelleen kymmeneen ja taas kaikki nurkissa olevat vaihtavat nurkkia. Näin jatketaan, kunnes kaikki on pudotettu pois pelistä tai jäljellä on vain yksi leikkijä.

Lisätietoja

Tämän sääntöleikin tavoitteita ovat mm. kuuntelemisen, hiljaa olemisen ja keskittymisen harjoittelu, jännityksen voittaminen, sekä sääntöjen opetteleminen ja noudattaminen.

Isommilla lapsilla ja nuorilla mukaan astuu myös taktikointi (esim. mitä enemmän johonkin nurkkaan menee väkeä, sen suurempi todennäköisyys on, että keskellä olija kuulee siitä aiheutuvan kahinan ym. liikkeestä aiheutuvan äänen -> siihen nurkaan ei siis kannata mennä).

Leikissä harjoitellaan välillisesti myös vuorovaikutustaitoja. Etenkin pienten lasten kanssa on tärkeää, että aikuinen on apuna, jos lasta jännittää laskea kymmeneen tai olla yksin silmät peitettynä, tai jos nurkasta toiseen siirtyminen on lapsesta pelottavaa, aikuinen voi leikkiä hänen rinnallaan.

Tämän leikin voi yhdistää mainiosti Herkkien korvien tehtäväkorttien kuuntelutehtäviin: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/156292

Ilmoittaja

Miira

Kategoriat

  • 3-6 -vuotiaille
  • 7-12 -vuotiaille
  • Yli 12-vuotiaille
  • Ryhmäleikki
  • Rauhoittavat leikit ja loppuleikit
  • 5-15 minuuttia
  • pieni sisätila (esim. luokka)
  • pieni ulkotila
  • Tunne- ja vuorovaikutustaidot
  • Ryhmän toiminta